Dementievriendelijke uitvaart

In april 2018 mocht onze onderneming het certificaat 'Samen dementievriendelijk' in ontvangst nemen. Dit betekent dat wij getraind zijn in goed omgaan met dementie en onszelf dementievriendelijke uitvaartverzorgers mogen noemen. 

Doordat de zorg steeds beter wordt, overleeft de partner met dementie regelmatig zijn of haar partner. Maar vaak zijn nabestaanden daar niet op berekend en zoeken zij naar handvatten om hier mee om te gaan.

Wij advieseren om de partner met dementie, zoveel mogelijk, bij de uitvaart te betrekken waarbij, zowel in de voorbereiding als in de uitvoering, tijd en ruimte is voor de nabestaande met dementie en er met name wordt gekeken naar wat wel mogelijk is in plaats van naar wat niet kan. 

Meestal is het voor iemand met dementie mogelijk om afscheid te nemen van de overledene en deel te nemen aan de afscheidsbijeenkomst. Dit nogal eens in tegenstelling tot de condoleance. Al die mensen die de hand willen schudden of een vraag stellen waarop iemand het antwoord niet weet; te druk, teveel prikkels.